Grilování na pečicích kamenech je zdravou variantou přípravy masa, zeleniny, ale klidně i příloh a dalších pokrmů. Co jiného by mělo být prostředníkem mezi vámi a ohněm, než je právě láva, která už si ohněm v minulosti prošla?
Původ lávových grilovacích pečicích kamenů může být různý. Ty pečicí kameny, které jsou vyrobené v kamenictví Dvořák v Telči, pocházejí z Itálie, a to konkrétně z vyvřelé horniny (lávy) z lomů, které se nachází nedaleko sicilské sopky Etny.
Pro tento materiál je typická skvělá tepelná vodivost. To je výhodou, pokud chcete třeba najednou připravovat na grilovacím kameni více chodů. Každý pokrm potřebuje trochu jinou teplotu, ale právě lávové pečicí kameny vám zajistí grilování v pohodě a bez stresu, že něco spálíte, nebo naopak necháte nedopečené. To, co na lávě ugrilujete, bude šťavnaté, zdravé a bude chutnat tak, že si všichni budou chtít přidat.
Stejně jako pečicí kameny vyrobené z jiných hornin, také lávové grilovací kameny si můžete objednat hladké, případně s obvodovou drážkou. Na výběr jsou různé kulaté i hranaté tvary a také různé velikosti a tloušťky. Vedle standardních rozměrů si lze objednat i lávový grilovací kamen na míru přesně podle vašich potřeb.
Ale pokud dáváte před lávou přednost jiným horninám, stejná firma vám dodá pečicí grilovací kameny třeba i z různých druhů žuly. Na výběr jsou světlé žuly Mountain Pink, Tarn, Royal Bronze, Tallila Grey nebo Cinza Antas, případně tmavé žuly Impala, Brazilská Impala, Black Regal nebo Kobra.
Pečicí kameny mohou být dělené (ze dvou různých kusů kamene), kombinované (z jednoho kamene, ale s dvěma různými povrchy), s prohlubní či bez, s rámečkem nebo bez něj, záleží jen na vašem výběru a preferencích. Vyrábí se dokonce speciální pečicí kámen na pizzu a domácí chleba. Rozpalte oheň a dejte se do toho. Dobrou chuť.