Ovoce by mělo být nedílnou součástí našeho jídelníčku celoročně. Ideální je konzumovat čerstvé sezonní ovoce k dopolední i odpolední svačině.
LIMETKOVO-BROSKVOVÝ CHIA PUDINK
Ingredience:
2 broskve
1 šálek rostlinného mandlového nebo vodou mírně ředěného kokosového mléka
1 lžíce medu nebo javorového sirupu
1 lžička limetkové šťávy
1 lžička limetkové kůry
3 lžíce chia semínek
na ozdobu pokrájená broskev
¼ šálku borůvek
Postup:
Broskve spaříme vroucí vodou, oloupeme a dužinu jedné broskve rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme. Druhou nakrájíme na kostičky na ozdobu. Vmícháme rostlinné mléko, přidáme med nebo stévii, limetkovou šťávu a kůru a chia semínka. Dáme stranou na 2–3 hodiny, aby semínka nabobtnala a vytvořila konzistenci gelu. Rozdělíme do misek a zdobíme pokrájenou broskví a borůvkami nebo jakýmkoli jiným bobulovým ovocem.
ČOKOLÁDOVÉ BROWNIE S BROSKVEMI (bez mouky)
Ingredience:
3 lžíce ghí
80 g hořké čokolády
100 g mletých nebo rozmixovaných ořechů
3 bílky
2 žloutky
1–2 lžíce stéviového sladidla PECVA
2 broskve
máslo nebo kokosový olej na vymazání
mleté ořechy na vysypání
strouhaný kokos nebo kousky čokolády na ozdobu
Postup:
Nejdříve si vymažte formu tukem a vysypte mletými ořechy nebo kokosem. Troubu předehřejte na 180 °C. Broskve umyjte, vyjměte pecku a nakrájejte na měsíčky. Připravte vodní lázeň, nad kterou rozpustíte ghí a čokoládu. Po rozpuštění odstavte z tepla. Namelte ořechy a k lehce vychladlé rozpuštěné čokoládě je přimíchejte. V jedné míse vyšlehejte žloutky, přidejte sladidlo nebo kokosový cukr, vyšlehejte do světlé pěny, v druhé míse zase bílky do tuhého sněhu. Vyšlehané žloutky i bílky postupně vmíchejte k čokoládové směsi. Těsto vlijte do připravené formy. Povrch pokryjte měsíčky broskve, posypte kokosem a případně kousky hořké čokolády. Pečte přibližně třicet minut.
MERUŇKOVÝ SORBET
Ingredience:
800 g zralých meruněk
100 ml čerstvé pomerančové šťávy
citronová šťáva
dle potřeby med nebo kokosový cukr lístky máty nebo meduňky na ozdobení
Postup:
Meruňky omyjte a vypeckujte. Nakrájejte je na malé kousky a nechte zmrznout. Zmrzlé ovoce rozmixujte s pomerančovou šťávou a případně, s ohledem na kyselost šťávy, mírně přislaďte medem nebo kokosovým cukrem nebo stéviovým sladidlem PECVA. Zakápněte citronem. Hotový sorbet podávejte ozdobený lístky čerstvé máty nebo meduňky.