Taky občas přemýšlíte, jak správně stolovat při každodením obědě u vás doma? Máme pro vás deset jednoduchých tipů.
1. Pro slavnostní prostírání se hodí nejlépe bílý ubrus. Nezapomeňte na molton, kterým ubrus podložíme. Pokud chcete prostírat jako v nejlepších restauracích, zvolte ubrus z damašku, například damaškový ubrus Carlo ornament od české textily Veba, ten vytváří dojem luxusu. Ubrus by měl přesahovat 20 až 30 cm od hrany stolu.
2. Podle tvaru stolu položte na ubrus napron nebo běhoun. Ty mohou být ve stejné barvě, jako hlavní ubrus, ale i v kontrastní barvě, výběr záleží na vás.
3. Látkové ubrousky použijte pro větší efekt nejlépe ze stejného materiálu jako ubrus.
4. Podkladový talíř, na který se pokládají talíře s jídlem, se nazývá klubový talíř. Ten leží na stole po celou dobu hodování. Na něj položte ubrousek, aby talíře o sebe nevrzaly. Klubový talíř nemůže zůstat nikdy prázdný, vždy je na něm buď čistý talíř, nebo talíř s jídlem.
5. I když pořádáte gastronomické orgie o více chodech, na stole by neměly ležet více než tři sady příborů - lžíci nepočítáme. Příbory se zakládají z vnější strany, ostří nože směřuje k talíři. Nejdále od talíře bude tedy příbor na první chod.
6. Příbory klademe v rovině s dolním okrajem talíře dva centimetry od hrany stolu. Vzdálenost mezi příbory je 0,3-0,5 mm. Zakládejte je na stůl ve stejné ose jako příbory protějšího hosta. Nad talíř můžete položit dezertní lžíci nebo vidličku.
6. V luxusních restauracích zakládají na stůl také talířek na pečivo, takzvaný couvertový talíř. Ten leží po levé ruce v úrovni středu hlavního talíře, přes něj je položený malý nožík na máslo.
7. A jdeme na sklenice. Těch by na stole opět nemělo být více než tři. Sklenici na červené víno položíme ke špičce nože hlavního příboru. Sklenice na bílé víno je založená šikmo vpravo od hlavního skla na červené víno. Sklenice na vodu umístíme doleva, vytvoří nám tak trojúhelník. Pokud bude chtít někdo pivo, vyměňte ji například za sklenici na vodu.
8. Stůl nesmí být přeplácaný ale čistý. Doprostřed proto umístěte třeba jednoduchý svícen nebo květinovou dekoraci tak, aby hosté na sebe dobře viděli.
9. Pozor také na aromatické květiny, ať vám nepřerazí vůni jídla. To by přeci byla škoda.
10. Nezapomeňte, že výsledný dojem dělají maličkosti. Ten vám můžou zkazit například sklady na ubruse nebo trčící nitě.
Související články: